Οι μαθητές των Κεραμειών καλωσόρισαν την Άνοιξη πραγματοποιώντας το πείραμα του Ερατοσθένη!
Η εαρινή ισημερία την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025 σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης. Την ημέρα αυτή ο Ήλιος βρίσκεται κάθετα πάνω από τον ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με της νύχτας.Η δράση με τίτλο: «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης», διοργανώθηκε φέτος από την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Μαθητές από όλα τα σχολεία της Ελλάδας, επαναλαμβάνουν το περίφημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη. Βασικός στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του πειράματος, ως αναπόσπαστου συστατικού της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσα από την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών σε βιωματικές και συνεργατικές ανακαλυπτικές δραστηριότητες.
Με απλά μαθηματικά, παρατήρηση και χρήση λογικής σκέψης, ο Ερατοσθένης πριν από 2300 χρόνια κατάφερε να μετρήσει την περιφέρεια της Γης ! Το πείραμα του Ερατοσθένη δεν θα μπορούσε φυσικά να είναι τέλειο, όμως απέδειξε ότι μία απλή ιδέα και ένα μυαλό που έχει περιέργεια είναι όλα όσα χρειάζεσαι να αλλάξεις τον κόσμο !
Οι μαθητές των τμημάτων Α1 και Α2 καθώς και οι μαθητές του τμήματος ένταξης της Β΄τάξης συμμετείχαν στη δράση, με την καθοδήγηση 4 καθηγητών του σχολείου.
Τοποθέτησαν τις ράβδους τους κάθετα στο έδαφος , μέτρησαν τις σκιές τη στιγμή της μεσουράνησης του ήλιου. Επιβεβαιώθηκε ότι:
Α) η σκιά έχει το μικρότερο μήκος τη στιγμή της μέτρησης
Β) τη στιγμή της μέτρησης η κατεύθυνση της σκιάς δείχνει τον Βορρά ( επιβεβαιώθηκε με χρήση κινητού όπου η ψηφιακή πυξίδα μας έδειξε απόκλιση 0 μοιρών )
Οι μετρήσεις των παιδιών ίσως να μην είναι οι καλύτερες δυνατές. Όμως οι απορίες που τους δημιουργήθηκαν, οι λύσεις που πρότειναν, η συνεργασία τους, και η θετική τους ενέργεια καθόλη την διάρκεια της δράσης, έκαναν τη σημερινή εμπειρία ακόμα πιο ουσιαστική.
Συγχαρητήρια στους μαθητές μας !